Dieta przy antybiotykoterapii

Zdrowie

Podczas antybiotykoterapii należy zadbać o odbudowę flory jelitowej. Można to zrobić, włączając do diety kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne, czyli jogurty i kefiry. Dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie preparatów synbiotycznych.

Probiotyki i prebiotyki: naturalne i syntetyczne

Antybiotyki pomagają zwalczyć infekcję bakteryjną w organizmie, niszcząc patogeny, które ją wywołały. Niestety przy tym usuwają także pożyteczne bakterie znajdujące się w jelicie grubym. Odpowiadają one m.in. za prawidłowe trawienie, ale również za odporność. Warto więc uzupełnić ich poziom podczas antybiotykoterapii, a także tuż po niej. Aby to zrobić, należy włączyć do swojej diety probiotyki oraz prebiotyki. Probiotyki to nic innego jak wyselekcjonowane kultury bakterii. Znajdują się w produktach kiszonych, np. kapuście i ogórkach oraz w przetworach mlecznych takich jak jogurty, kefiry i maślanki. Natomiast prebiotyki stymulują pożytecznych bakterii. Są one zawarte w warzywach, owocach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Podczas antybiotykoterapii warto dodatkowo wspomóc organizm i sięgnąć po synbiotyk, czyli preparat o działaniu pro- i prebiotycznym, np. Multilac. Kurację należy kontynuować również po zakończeniu przyjmowania antybiotyku, ponieważ flora bakteryjna jelit potrzebuje trochę czasu na odbudowę. Zarówno przetwory mleczne, jak i niektóre preparaty pro- i prebiotyczne należy spożywać w kilkugodzinnym odstępie od przyjęcia leku. Produkty z wysoką zawartością wapnia zmniejszają bowiem wchłanianie niektórych antybiotyków. Jeśli chodzi o synbiotyki i inne środki na odbudowę flory bakteryjnej, informacja o ich stosowaniu znajduje się na opakowaniu lub w dołączonej do niego ulotce.

Na jakie produkty uważać podczas przyjmowania antybiotyku?

Antybiotykoterapia zmniejsza ilość witamin w organizmie. Warto więc dostarczyć sobie większą ich ilość w diecie. Szczególnie ważna jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się ona w cytrusach, kiszonej kapuście, papryce, natce pietruszki, a także w brokułach oraz brukselce. Należy jednak uważać na łączenie cytrusów i antybiotyków. Z powodu dużej ilości witamin utrudniają one bowiem wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Trzeba zachować odstęp pomiędzy ich stosowaniem i jedzeniem pomarańczy czy grejpfrutów. Nie wolno też popijać antybiotyków sokami. Najlepiej użyć do tego wody. Leki zwalczające bakterie są rozkładane w wątrobie, dlatego warto zadbać o lekkostrawną dietę, by dodatkowo nie obciążać tego narządu. Należy wykluczyć smażone i panierowane mięsa, podroby, masło oraz słodycze bogate w tłuszcz, a także tłuste sery i ryby. Chcąc dostarczyć organizmowi witamin, warto wybierać naturalne produkty, ponieważ preparaty multiwitaminowe są pożywką dla bakterii, niestety nie tych pożytecznych. Należy także odstawić preparaty uzupełniające wapń i żelazo, które osłabiają działanie antybiotyku.

Leave a Reply