Dieta redukcyjna u sportowców

Zdrowie

Odchudzanie u osoby uprawiającej sport jest dość sporym wyzwaniem. Żeby zachować siłę na treningi należy dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość kalorii. Z drugiej strony natomiast należy doprowadzić do deficytu kalorii, który będzie skutkował utratą masy ciała.

Urozmaicone menu

Monotonna dieta na pewno nie będzie sprzyjała utracie wagi. Aby bez szkody dla zdrowia zrzucić kilogramy należy zadbać o różnorodne posiłki, które nie będą nudne. Racjonalna dieta powinna składać się z około 60 produktów tygodniowo. Taka ilość produktów pomoże dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, które przyczynią się do zachowania zdrowia i sił. Dostosowane plany żywieniowe umożliwią utratę zbędnych kilogramów i zapobiegną niedoborom. Dieta ułożona przez specjalistów z https://afterfit-catering.pl/dieta-sportowa-na-redukcje/ wspomoże proces utraty wagi. Należy pamiętać, że zbyt mała ilość kalorii spowoduje zatrzymanie procesu chudnięcia, ponieważ organizm będzie robił zapasy tłuszczu. Natomiast zbyt duża ilość kalorii to brak redukcji tkanki tłuszczowej.

Odpowiednia ilość kalorii

Zrównoważony deficyt energetyczny to podstawa dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Nie należy drastycznie zmniejszać ilości kalorii, ponieważ może to wywołać niedobory składników i osłabienie organizmu. Podstawowym budulcem organizmu jest białko, które należy dostarczać w odpowiedniej ilości, która jest zależna od stylu życia i innych indywidualnych uwarunkowań. Kalorie należy ograniczyć poprzez wyeliminowanie z diety słodyczy, tłustych potraw, węglowodanów prostych.

Dobrze skomponowane posiłki

Należy unikać smażonych dań, które są kaloryczne i ciężkostrawne. Smażenie można zastąpić gotowaniem na parze, pieczeniem lub duszeniem. Do organizmu należy dostarczać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który jest pomocny podczas odchudzania. Będzie poprawiał perystaltykę jelit i zapewni poczucie sytości w żołądku. Błonnik odnajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie i makaronach, warzywach, owocach i kaszach. Podczas diety redukcyjnej istotne jest spożywanie posiłków regularnie. Lepiej jeść kilka mniejszych posiłków, które spowodują równomierne spalanie kalorii.

Ćwiczenia i nawadnianie organizmu

Treningi na czczo nie będą przynosiły odpowiednich rezultatów, ponieważ sportowiec będzie wówczas osłabiony. Jeśli ćwiczymy na czczo organizm magazynuje tłuszcz jako zapas, co prowadzi, bo mniejszej utraty wagi. Przed treningiem należy zjeść lekki posiłek, który zawiera białko i węglowodany. Dostarczanie płynów do organizmu jest wyjątkowo ważne podczas planowania utraty kilogramów. Ludzki organizm bardzo często myli głód z pragnieniem. Po wypiciu szklanki wody okazuje się, że wcale nie jesteśmy głodni. Specjaliści żywienia radzą spożywać 30 ml wody na 1 kg ciała.

Leave a Reply