Nietolerancje pokarmowe a alergie pokarmowe – jakie są różnice?

Zdrowie

Współcześnie rozwój medycyny pozwala wykryć i ograniczyć rozwój nietolerancji pokarmowe i alergii pokarmowych. Oba schorzenia mają podobne podłoże, natomiast według WHO nawet 20% populacji cierpi na alergię. Nietolerancje pokarmowe nasiliły się natomiast w ciągu ostatnich 20 lat. Nietolerancję i alergię różni rodzaj objawów, szybkość ich wystąpienia i mechanizm powstania nadwrażliwości.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa według WHO to nadwrażliwość organizmu na określony składnik pokarmowy. Składnik ten jest tolerowany przez większość ludzi i nie wywołuje u nich negatywnych reakcji i skutków. Nietolerancja pokarmowa może spowodować różne problemy zdrowotne, zwłaszcza dotyczące przewodu pokarmowego. Jest jednak mniej groźna dla zdrowia i życia niż alergia pokarmowa. Objawy nietolerancji pokarmowych pojawiają się najczęściej kilka godzin po spożyciu posiłku. Więcej na temat nietolerancji pokarmowej możecie przeczytać pod linkiem https://zdrowegeny.pl.

Wrodzona nietolerancja pokarmowa

Wśród wrodzonych nietolerancji pokarmowych wyróżniamy nietolerancję laktozy i glutenu. W przypadku nietolerancji laktozy to trawienia niezbędny jest enzym laktaza. Problem z trawieniem laktozy dotyczy nawet 70% dorosłych na całym świecie. Najczęstszą przyczyną jest mutacja genu, która jest dziedziczona od rodziców. Po spożyciu produktu z laktozą pacjent będzie skarżył się na biegunki, wzdęcia, odwodnienie i nudności. Leczenie nietolerancji laktozy polega na eliminacji określonych produktów z diety. Drugi rodzaj zaburzenia to celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Podobnie jak w przypadku laktozy zaleca się zrezygnowanie lub znaczne ograniczenie produktów z glutenem. Pozwoli to uniknąć przykrych objawów w postaci osłabienia organizmu, biegunek, bólu brzucha i wymiotów.

Czym jest alergia pokarmowa?

To patologiczna reakcja organizmu na alergen pokarmowy, czyli spożywany składnik pokarmu. Alergia jest wywołana przez nieprawidłową reakcję układu immunologicznego. Schorzenie może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej występuje u dzieci i niemowląt. Chorobę najczęściej wywołują następujące produkty: orzeszki ziemne, jajka, mleko, strączki i produkty mięsne. Objawami alergii pokarmowej jest pokrzywka na skórze, nieżyt nosa i astma, zaburzenia snu, biegunki i wymioty. Alergia pokarmowa może wywołać niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Leczenie podobnie jak w przypadku nietolerancji pokarmowej polega na wyeliminowaniu niektórych produktów z diety.

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Przyczyn obu schorzeń jest bardzo wiele i mogą to być czynniki genetyczne, zanieczyszczenie środowiska, nieprawidłowa dieta niemowląt lub szkodliwe konserwanty w żywności. Nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa objawiają się nieprawidłową reakcją organizmu na dany składnik pokarmu. Różnicą jest natomiast czas wystąpienia tych objawów. W nietolerancji pokarmowej czas ten może wynosić nawet kilka dni od spożycia posiłku. W przypadku alergii reakcja może pojawić się nawet kilka minut po spożyciu alergenu.

Leave a Reply