Oleje tłoczone na zimno – to warto o nich wiedzieć

Zdrowie

Wzmianki o niesamowitych właściwościach olejów tłoczonych na zimno regularnie pojawiają się nie tylko w świecie zdrowego odżywiania czy też medycyny alternatywnej, ale także wśród zagorzałych fanek naturalnych kosmetyków. Liczni specjaliści potwierdzają pozytywny wpływ tego typu produktów na stan zdrowia i urody. W czym zatem tkwi sekret skuteczności tłoczonych na zimno olejów i co warto nich wiedzieć?

Źródło cennych składników odżywczych

Wiele roślin może pochwalić się bogatym składem, w którym nie brakuje niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, minerałów, kwasów omega, białek oraz innych przydatnych substancji. Oleje naturalne tłoczone na zimno wyróżniają się wysoką zawartością cennych składników odżywczych w porównaniu z np. olejami rafinowanymi. Regularne przyjmowanie takich produktów może mieć naprawdę pozytywny wpływ na zdrowie oraz urodę.

Bardzo ważną zaletą tłoczonego na zimno oleju jest również niewielka liczba ewentualnych skutków ubocznych, które mogą pojawić się w związku z codziennym spożywaniem produktu. W przypadku braku przeciwwskazań lekarskich oraz stosowaniu się do zaleceń dotyczących dawkowania i sposobu podawania  można bez obaw przeprowadzić domową kurację. To świetny i łatwy sposób na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych.

Zalety tłoczenia na zimno

Tak wysoka zawartość kwasów omega, witamin czy też minerałów w olejach tłoczonych na zimno jest związana właśnie ze sposobem produkcji. W przypadku olejów powstających „na ciepło” wysoka temperatura pozbawia witaminy oraz inne substancje odżywcze cennych właściwości prozdrowotnych. Ponadto pod wpływem ciepła zdrowe tłuszcze zamieniają się w szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans.

Naturalne oleje z Olejarni Gaja są tłoczone na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu ważne składniki nie ulegają zniszczeniu. Warto również pamiętać, że takie produkty nie zawierają żadnych sztucznych dodatków oraz nie są poddawane rafinacji chemicznej. Ponadto z powodu braku styczności z wysokimi temperaturami nie tracą oryginalnego smaku, który może wzbogacić domowe posiłki.

Stosowanie naturalnych olejów

Domowa terapia z wykorzystaniem olejów tłoczonych na zimno powinna być odpowiedzialną decyzją. W przypadku przyjmowania leków czy też różnego rodzaju schorzeń warto skonsultować się z lekarzem. Ponadto należy przestrzegać zaleceń producenta dotyczących dawkowania oraz sposobu spożywania poszczególnych rodzajów olejów. Nawet najzdrowszy specyfik może zaszkodzić, jeśli będzie przyjmowany w zbyt dużych ilościach.

Efekty stosowania olejów tłoczonych na zimno nie są oczywiście widoczne po pierwszym spożyciu, dlatego należy także pamiętać o regularności. Naturalne oleje nie nadają się do smażenia, można je natomiast z powodzeniem dodać do sałatki, ugotowanych warzyw czy też pieczywa. Dobrym pomysłem może być bezpośrednie podawanie oleju do ust lub nakładanie go na skórę, włosy i paznokcie.

Leave a Reply