Olejek rycynowy w zastosowaniu medycznym i kosmetycznym

Uroda

Olej rycynowy to znany praktycznie na całym świecie środek naturalny, o licznych zastosowaniach leczniczych i pielęgnacyjnych. Cechuje go przede wszystkim wysoka skuteczność, niska cena i łatwość wykorzystywania. Poniżej prezentujemy jego najchętniej wykorzystywane właściwości w zakresie ochrony zdrowia i urody.Olejek rycynowy to produkt tłuszczowy, wytwarzany z nasion rącznika pospolitego, wyciskany na zimno, po czym gotowany z dodatkiem wody w celu pozbycia się rycyny. Proces pozyskiwania produktu przebiega w prosty, eliminujący toksyczne substancje sposób, a dostępny w aptekach gotowy olejek jest całkowicie bezpieczny. Jest jednym z najtańszych i najpopularniejszych olejków, którego prozdrowotne działanie znane było już w starożytności.

Wśród zastosowań leczniczych najczęściej wymienia się go w kontekście pomocy przy zaparciach, a także licznych problemach dermatologicznych. Stanowi on także bardzo uniwersalny kosmetyk naturalny, o licznych zastosowaniach w pielęgnacji skóry ciała, włosów i paznokci. Bardzo często wykorzystuje się go również w rozmaitych produktach kosmetycznych, jako jeden z głównych składników INCI.

Olejek rycynowy – Właściwości lecznicze

Najbardziej znanym działaniem olejku jest działanie przeczyszczające, jednakże doskonale sprawdza się również w walce z innymi dolegliwościami. Gorące okłady z użyciem olejku rycynowego łagodzą bóle głowy, brzucha, a nawet krzyża. Już wiele lat temu z jego pomocą usuwano przebarwienia skórne, znamiona, a nawet brodawki. Można, więc śmiało stwierdzić, że przez wiele lat był uniwersalnym remedium na większość znanych dolegliwości dermatologicznych.

Pielęgnacyjne działanie olejku rycynowego

Olejek rycynowy, podobnie jak inne olejki, wykazuje doskonałe działanie nawilżające i natłuszczające, nawet głębokich warstw skóry, co czyni go idealną bronią w walce z suchością skóry, zmarszczkami czy rozstępami. Stosowany punktowo leczy wypryski, a smarowanie nim zmian trądzikowych oczyszczonej skóry sprawia, że skutecznie wysusza i łagodzi problem. Dzięki zawartości kwasu rycynolowego rozprawia się z potrądzikowymi bliznami oraz plamami powstałymi na skutek nadmiernej ekspozycji skóry na słońce. O innych jego zastosowaniach kosmetycznych można przeczytać tutaj – LINK.

Regularne wcieranie olejku w skórki i paznokcie uelastycznia je, wzmacnia i wygładza, nadając tym samym piękny i zdrowy wygląd. Preparat posiada również właściwości wzmacniające i regenerujące brwi oraz rzęsy – o czym wiedziały już nasze babcie. Wystarczy, przez co najmniej trzy miesiące ( tyle wynosi cykl wzrostu rzęs) regularnie smarować włoski, by cieszyć się efektem dłuższych, mocniejszych i ciemniejszych rzęs.

Olejek rycynowy w pielęgnacji włosów

Pomimo gęstej konsystencji, olejek rycynowy stanowi świetną bazę domowych odżywek do włosów. Wystarczy delikatnie go podgrzać, połączyć z innym odżywczym składnikiem, np. żółtkiem jaja, i stosować w zależności od potrzeb. Wcieranie mieszanki w skórę głowy doskonale wzmacnia cebulki, stymulując tym samym wzrost włosa, a smarowanie końcówek przywraca im zdrowy wygląd.

Leave a Reply