Skąd biorą się problemy trawienne?

Zdrowie

Mnóstwo osób narzeka na bardzo uciążliwe objawy, takie jak wzdęcia, gazy, odbijanie czy zgaga, występujące po posiłku. Nie zawsze jest to skutek spożycia ciężkostrawnych pokarmów, bogatych zwłaszcza w tłuszcze. Warto dowiedzieć się, jakie są przyczyny tych dolegliwości, by móc ich skutecznie unikać.

Przede wszystkim dieta

Nie da się ukryć, że najmocniej za pojawianie się problemów trawiennych odpowiedzialne są spożywane pokarmy. Dotyczy to jednak nie tylko ciężkich potraw, choć to właśnie one są największym wyzwaniem dla organizmu. Tłuszcze i inne ciężkostrawne pokarmy są dłużej trawione i zalegają w żołądku, powodują więc uczucie ciężkości, wzdęcia i gazy. Ich strawienie wymaga też większej ilości kwasu żołądkowego, a więc może pojawić się nadkwaśność, zgaga i kwaśne odbijanie. Wzdymająco, czyli powodując uczucie pełności w nadbrzuszu, działają też na przykład warzywa strączkowe czy kapusta. Zgagę zaś mogą wywoływać między innymi cytrusy, kawa czy czekolada. Widać zatem, że jeśli ma się skłonności do takich problemów, trzeba bacznie obserwować swój organizm. Tylko to pozwoli stwierdzić, co wywołuje przykre objawy i wówczas będzie można tych czynników unikać.

Nieregularne jedzenie

Omijanie posiłków i „nadrabianie” ich podczas kolejnych jest wielkim obciążeniem dla organizmu. Gdy organizm nagle otrzymuje dużą dawkę jedzenia, gorzej radzi sobie z jego szybkim strawieniem. I znów pojawiają się takie problemy jak zaleganie pokarmów w żołądku i jego skutki oraz zgaga. Warto więc jeść niewielkie posiłki w regularnych odstępach czasu. Da to dwie korzyści: unikniemy napadów wilczego głodu, a zatem przy kolejnym posiłku zjemy mniej oraz ominą nas objawy powstające wskutek nadmiernego rozciągania żołądka dużą objętością spożytych potraw.  Sposób jedzenia

Co ciekawe, nawet sposób spożywania posiłków ma wpływ na to, jak się po nich czujemy. Fatalnie działa przede wszystkim jedzenie w pośpiechu, gdyż pokarm powinien być wstępnie trawiony już na etapie dokładnego przeżuwania. Gdy proces ten zostaje skrócony do koniecznego minimum, trawienie na etapie układu pokarmowego dotyczy dużych nierozdrobnionych kęsów, przez co znacznie się wydłuża. Stąd biorą się też wzdęcia oraz zgaga. Gdy zaś połyka się powietrze podczas posiłku, również jedząc szybko albo rozmawiając, jest to prosta droga do uporczywego odbijania, które jest formą wydobywania się połkniętego powietrza z przewodu pokarmowego. Ponadto jedząc szybko i łapczywie zazwyczaj zjadamy więcej, ponieważ zanim z żołądka dotrze do mózgu sygnał o zaspokojeniu głodu i nasyceniu, osoba której to dotyczy, zdąży zjeść znaczny nadmiar pokarmu, co jest jednym z częstych mechanizmów prowadzących do otyłości.

Zwrócenie uwagi na wszystkie te kwestie i zmiana złych nawyków na lepsze może spowodować, że przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego przestaną się pojawiać.

Poznaj proste sposoby na poprawę trawienia -> http://www.controloccontrol.pl/porady-dietetyczne/proste-sposoby-na-poprawe-trawienia

Leave a Reply