Sushi – skąd taka duża popularność w Polsce?

Zakupy

Sushi stało się w Polsce tak popularną potrawą, że każdy z nas przywykł już do jego egzotyczności. Wiele osób pokochało ten japoński specjał tak bardzo, jak inni go znienawidzili. Ludzie mogą kupić obecnie sushi nawet w zwykłych supermarketach, a cena również jest w miarę przystępna. Jednak ma się to nijak do oryginalnych sushi, które są o wiele droższe oraz zazwyczaj serwowane w bardziej wykwintnych, japońskich restauracjach, mimo że jego skład, czyli surowa ryba i ryż się w obu przypadkach zgadzają. Warto poznać historię tej niesamowitej, japońskiej potrawy oraz dowiedzieć się, czemu oryginalne sushi kosztuje tak dużo.

Historia sushi

Sushi jest jednym z najbardziej znanych japońskich potraw. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w 718 roku w zbiorze praw ”Yorituryo”. Wszystkie składniki, z jakich składa się sushi, budzą od razu skojarzenia z Japonią. Kraj Kwitnącej Wiśni jest wyspą, więc nietrudno tam o złapanie różnego rodzaju ryb, natomiast ryż, będący kolejnym ważnym składnikiem sushi, uprawiany jest w Japonii od zarania dziejów przy zachowaniu specjalnego ceremoniału. Kuchnia japońska, a wraz z nią receptura sushi, zmieniała się na przestrzeni wieków, aż została ostatecznie doprowadzona do perfekcji w XVIII wieku.

Rodzaje sushi

Ta pyszna, japońska potrawa posiada kilka rodzai, które różnią się od siebie wyglądem czy składnikami, jakie posiadają. Są to:

– Nigiri sushi – bardzo popularny rodzaj sushi, który jest formowany w paluszki.

– Sashimi sushi – rodzaj sushi, który podawany jest w formie surowych ryb z dodatkiem warzyw japońskich, sosu sojowego oraz wasabi.

– Maka – najbardziej popularny rodzaj, który cechuje się formą zwiniętego wałka z alg morskich.

– Zestawy – rodzaj sushi, który doskonale się nada dla wszystkich tych, którzy po raz pierwszy skosztują sushi i będą mogli spróbować wiele różnych odmian sushi.

Czemu sushi kosztuje tak dużo?

Cena, jaką trzeba zapłacić za sushi w sklepie, a w odpowiedniej restauracji, znacząco się od siebie różni. Nie jest to żadną tajemnicą. Płacąc za potrawę w restauracji, można być pewnym, że rachunek wyniesie na spokojnie kilka razy więcej, niż w przypadku sushi kupionego w pudełku z supermarketu. Za tym idzie również jakość, gdyż każdy, kto spróbuje tej japońskiej potrawy z obu opcji, bez wątpienia wybierze sushi Łódź z restauracji jako tą lepszą. Dlaczego jednak sushi w restauracjach kosztuje tak dużo? Głównym winowajcą tego są ryby, które do tej japońskiej potrawy muszą być najwyższej jakości. Zdarzają się oczywiście miejsca, w których można zjeść sushi w dosyć niskiej cenie, ale w takich przypadkach należy zachować szczególną ostrożność, gdyż najprawdopodobniej są one wątpliwej jakości.

Leave a Reply