Mięta to jedno z najstarszych i najbardziej popularnych ziół stosowanych w medycynie. Jest często uprawiana w ogrodach, gdzie potrafi być bardzo ekspansywna.
Działanie i zastosowanie mięty
Mięta była stosowana już wczasach starożytnych. Także obecnie przetwory z ziela mięty używa się w przypadku zaburzeń trawienia, jako środek żółciopędny, oczyszczający wątrobę. W farmacji wykorzystywany na skalę przemysłową jest mentol otrzymywany właśnie z mięty.
Wykorzystanie w farmacji
Zarówno olejek miętowy jak i wiele leków często w swoim składzie zawierają mentol. Ma on działanie uśmierzające ból i łagodzące podrażnienia błon śluzowych. Dlatego jest często używanym składnikiem środków wspomagających leczenie chorób górnych dróg oddechowych oraz nieżytu nosa. Jest też stosowany do aromatyzowania niektórych leków.
Domowe przetwory z mięty
Tworzone w ogrodach przydomowych czy na działkach ziołowe rabaty są źródłem bardzo dobrego surowca zielarskiego. Miętę powinno się zbierać w słoneczny, ciepły dzień przed okresem kwitnienia albo na jego początku.
Suszenie mięty
Surowiec suszy się jak najmniej rozdrabniając w ciemnym i przewiewnym miejscu. Można do tego wykorzystać piekarnik włączając tylko termoobieg bez grzałek, albo suszarkę do warzyw i owoców. Suszoną miętę można wykorzystać do sporządzania herbat, inhalacji, jako przyprawę do mięsa czy pierogów.
Soki i kompoty z mięty
Podkarpacie słynie ze swojej kuchni i jednym z miejscowych wyrobów jest kompot właśnie z dodatkiem mięty. Najczęściej wykorzystuje się tą roślinę jako dodatek do przetworów jabłkowych albo jabłkowo – wiśniowych. Z mięty można też robić soki zalewając świeże pocięte ziele wodą z cukrem i ogrzewając, aby składniki przeszły do roztworu.
Więcej o mentolu na https://www.farmacjapraktyczna.pl.
Nalewki i likiery
Ziele mięty jest dodatkiem do wielu tradycyjnych likierów i nalewek. Najprostszy przepis na nalewkę to zalanie świeżych listków alkoholem. Po tygodniu wystarczy odsączyć i połączyć z syropem wykonanym z cukru. W celach kuracji leczniczej nalewki nie dosładza się. Mięta też jest składnikiem wielu miodów ziołowych, które ostatnio podbijają rynek.
Mięta to bardzo wdzięczna roślina o wielu zastosowaniach nie tylko w kuchni. Jej uprawa jest bardzo łatwa i nie sprawia trudności. Najlepiej rośnie na stanowiskach wilgotnych i żyznych. Susząc zioła na swoje potrzeby warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. Najlepiej do tego nadają się szklane słoiki umieszczone w ciemnym miejscu (np. w szafce kuchennej).
Źródło:
- http://www.wylecz-nadcisnienie.pl/jak-dziala-herbata-z-bratka [stan z 18-09-26].